Krkonošské etapy!

13. 09. 2020

O víkendu pokračoval seriál Efisan Skiroll Classics dalšími dvěma závody v Krkonoších na náročných a krásných tratích zároveň...

Předposledním závodním víkendem v rámci seriálu Efisan skiroll classics bývala krkonošská etapa, skládající se z výjezdu na Špindlerovku ze Špindlerova mlýna a na Černou horu nad Jánskými lázněmi. Nicméně v letošním ročníku pořadatelé zrušili oblíbenou třicítku v Hrádku nad Nisou kolem zatopeného lomu Kristýna, naopak přidali padesátku se startem v Hejnicích a cílem na Smědavě, a rozdělili poslední dva závody – výběh na Ještěd se letos nekoná, nahradil jej výběh z Liberce na Maliník – do dvou víkendů (což je pro závodníky z Moravy docela nemilé – jet podvakrát stovky kilometrů daleko). Každopádně krkonošské závody se uskutečnily v tradičním termínu 12–13. září 2020. Ten první výjezd má 10, 5 km a docela úctyhodné převýšení 510 metrů. Zpočátku se projíždí celým „Špindlem“, až teprve dost dlouho za ním začíná trasa serpentýnami stoupat. Když se vyjede z lesa na vrcholové louky, vzbuzuje to v závodníkovi pocit, že už má nejhorší za sebou, ale to je velmi mylná představa. Teprve tady totiž začíná to největší převýšení. Závod na Černou horu míval pisatel těchto řádků docela rád, pokud se startoval z vesnice Čistá a končil na Zinneckerových boudách. Byly tam dokonce i místa, kde se dalo trochu odpočinout. Již loni však start závodu přesunuli do Svobody nad Úpou, a z bývalého cíle se pokračuje až na vrchol Černé hory, což je v jednom místě žebřík, kde se na lyžích běžně jede hodně širokým stromečkem, a na kolcích tam přechází do stříďáku (snad s výjimkou neuvěřitelného 74letého Ladi Mizery), úplně všichni, a mnozí by ten stromeček zvažovali také. Závod je o dvě stě metrů kratší (a těch dvě stě metrů se hodně v tom kopci pozná), nicméně má převýšení 730 m. Je to sice o 40 metrů méně než na jesenické Dlouhé stráně, ale tam je stoupání lépe rozloženo. Závodní víkend tedy neslibuje procházku růžovým sadem. Z našeho týmu se jej zúčastnili pouze tři závodníci – Michal Vank, Kateřina Švancarová a Julie Chlápková.

V sobotním závodě se vše odvíjelo podle předpokladů: vzhledem k tomu, že se na start postavili také Standa Řezáč a Jan Šrail, by si jistě málokdo vsadil na to, že se vítězem stane někdo mimo tuto dvojici. Tempo v závěru ale logicky dokázal lépe vystupňovat o 17 let mladší (!) Jan Šrail. Náš Michal se pral s touto konkurencí velmi statečně, o deset vteřin jej nakonec ještě porazil juniorský reprezentant Michal Schutz. Obsadil tedy obdivuhodné čtvrté místo, přičemž od našich nejlepších laufařských profesionálů jej dělily pouze tři minuty. Podobně skvěle si s tratí poradila i Kateřina, která v ženské kategorii skončila čtvrtá za nedostižnou laufařkou Klárou Moravcovou, jež ji také po tomto závodě „vysvlékla“ ze žlutého trikotu nejlepší ženy seriálu. Ten si Katka hrdinně udržovala od počátku soutěže. Svůj růžový trikot si ovšem zachovala. Mezi juniorkami totiž skončila třetí. S náročnou tratí se také velmi dobře popasovala Julie Chlápková, jež v ženské kategorii skončila patnáctá a v juniorské šestá.

Další den, při výběhu na Černou horu, se scénář z předcházejícího dne na prvních dvou místech opakoval. Na třetí místo se ale vklínil ještě Jiří Pliska, který na Špindlerovku nejel. Michal tedy skončil pátý, za vítězem zaostal opět jen o tři minuty. V ženské kategorii se objevila naše laufařská jednička Kateřina Smutná, a samozřejmě vyhrála o dvě minuty před druhou Klárou Moravcovou. Naše Kateřina skončila mezi ženami čtvrtá, přičemž za sebou nechala celou řadu zvučných jmen, a juniorky tentokrát vyhrála. Julie bojovala, porazila i tři muže a v juniorkách skončila osmá.

V té skutečně velké konkurenci tedy naše dvě hvězdy obstály se ctí. Bohužel, na týmová vítězství to nestačilo. Naši největší konkurenti, „Silviňáci“ dozbrojili, a tak v tom prvním závodě získali za dvě mužská místa, jedno veteránské, jedno ženské a jedno juniorské 670 bodů, zatímco naši dva bodující, Michal a Katka, dohromady obdivuhodných 490 bodů. Na Černé hoře by to byla plichta: my za 5., 4. a 1. místo, oni za 2., 7., a třetí místo dohromady přesně 510 bodů. Ovšem my na startu neměli veterána, a oni měli Milana Jelínka. No a ten to svým desátým místem převážil na jejich stranu. Tedy 510 : 655. Takže náš tým vede v celkovém pořadí už jen o deset bodů. Obávám se ale, že udržet vedení již bude nad naše síly. V posledních dvou závodech budou mít naši konkurenti určitě dvě vysoce bodovaná mužská místa (Václav Sedláček a Jirka Pliska), jistě pojede i veterán Svoboda, který to asi také vyhraje, no a mezi ženami mají nově Karolínu Grohovou a Bořutovou, což jsou velmi zkušené laufařky a ta padesátka jim bude sedět... Ale nepředbíhejme.

Kompletní výsledky a více informací naleznete na Efisan Skiroll Classics

 Václav Štěpánek