Pokračujeme v odkazu a dál rozvíjíme českou značku kolečkových lyží Drlik

20. 10. 2023

Příběh české značky kolečkových lyží Drlik začíná již v 80. letech. A my ten příběh nyní píšeme taky. Slovy našeho Moma...

Začátky prodeje kolečkových lyží v Čechách

Začalo to dávno. Už od malička jsem propadl běžeckému lyžování a kolečkové lyže byly součástí našich aktivit už v osmdesátých letech. Moc se těm dnešním nepodobaly. Vyráběly se na koleně, byly těžké, zatáčely kam chtěly, ale jízda na nich nás bavila už tenkrát.

Uplynulo pár let a český minitrh s kolečkovými lyžemi ovládl pan Drlík s jeho hliníkovými lyžemi s názvem DRLIK speed. Blížilo se milénium a mě profesní život zavál do obchodu, kde jsme zákazníkům, kromě vybavení na běžky, nabízeli také kolečkové lyže. S panem Drlíkem jsme v té době čile obchodovali. Spolupráce to byla po odborné i lidské stránce velmi příjemná.

Časem, zatímco jsme se nikdy naživo neviděli, jsme s panem Drlíkem navázali „telefonické" přátelství.

Začátkem nového tisíciletí však dodávky našich oblíbených kolečkových lyží začaly „drhnout“, až se zastavily úplně.

Historie české značky kolečkových lyží Drlik

Problémy v dodávkách lyží a další kapitola příběhu

Měl jsem tehdy tušení, že u pana Drlíka není vše tak jak má být a jelikož já jsem byl plný chuti a sil, našel jsem odvahu a napsal panu Drlíkovi mail. Stálo v něm, něco jako: "…že značka Drlik je skvělá a že pokud bych mohl nějak pomoci v zachování případně v dalším rozkvětu, tak to moc rád udělám”. Přidal jsem pár vět o tom, že bych byl dobrým pokračovatelem (už ani nevím, proč jsem si to myslel), popřál jsem mu hodně zdraví a netrpělivě čekal na odpověď.

Netrpělivě není asi to pravé slovo. Na odpověď jsem čekal skoro 5 let. Až jedno sobotní odpoledne zazvonil telefon (čerstvě mobilní) a pan Drlík se ptá, jestli ten můj zájem, vyřčený před pěti lety, ještě trvá. Jednoznačně a bez přemýšlení jsem řekl „ano" a rozloučili jsme se s tím, že si to ještě promyslí a v pondělí si zavoláme.

Přebíráme značku Drlik i odkaz vytvořený před 30 lety

Trvalo další tři roky, než se pan Drlík rozhodl svoje celoživotní dílo předat. Tenkrát (podzim roku 2017) jsem se s panem Drlíkem (v jeho jesenickém domku a továrně současně) viděl poprvé a pochopil jsem, že lyže Drlik jsou skvělé především proto, že jejich zakladatel je miluje.

Pečlivě nám předával každou osičku, každý šroubek a matičku. O každé sebemenší drobnůstce vyprávěl proč u lyží je, proč nemůže být jiná, a kde a jak ji opatříme. Z předávky jsme odjížděli s pocitem, že o toto dítě se i my musíme starat více než pečlivě.

A od té doby patří kolečkové lyže Drlik pod křídla naší firmy Sun sport. Myslím, že se o ně staráme více než dobře.

Nové modely kolečkových lyží Drlik

Jaké jsou naše plány se značkou Drlik

Stoprocentně víme, že chceme pokračovat v myšlence pana Drlíka: Vyrábět vysoce kvalitní kolečkové lyže za přijatelnou cenu, které mají na trhu nejlepší poměr ceny a výkonu. Lyže značky Drlik.

Od roku 2017 se nám podařilo:

  • Rozšířit modelovou řadu kolečkových lyží.
  • Otevřít testcentrum v naší prodejně v Brně a ve Vysočina Aréně.
  • Upravit komunikaci značky a vytvořit modernější logo.
  • Vytvořit nové webové stránky a e-shop.
  • Začít kolečkové lyže Drlik aktivně nabízet na tuzemském i zahraničním trhu. Klubům, týmům, ale především koncovým zákazníkům.


Kolečkové lyže Drlik, ale i další vybavení, oblečení či obaly, si můžete objednat online tady.

Během těch 20 let, ve kterých se tento minipříběh odehrává, se na trhu objevily desítky zvučných značek kolečkových lyží. Přesto jsem si jist, že českou značku Drlik, o kterou se nyní s pýchou a láskou Sun sport stará, čekají v následujících letech dobré a ještě lepší časy.