Sun sport Team stále nejrychlejším teamem

23. 07. 2020

O víkendu 18. a 19. července 2020, týden po zahajovacích závodech ve Velkých Karlovicích, se seriál Efisan skiroll classics přestěhoval na opačný konec republiky, na Šumavu. Již podruhé se v šumavské páteřní oblasti, v okolí Horské Kvildy, jely dva těžké závody, z nichž každý má svá neopakovatelné specifika.

První, sobotní, z městečka Rejštejna do osady Zhůří nedaleko Horské Kvildy, dá i těm nejtrénovanějším hodně zabrat. Jede se sice, na rozdíl od cesty Vrančou na Kohútku, po silnici s velmi dobrým asfaltem, ovšem na necelých jedenácti kilometrech, tedy na vzdálenosti stejné jako v obávaném javornickém závodě, se nastoupá 580 metrů, tedy o 140 výškových metrů více. Stoupání je ovšem rozvrženo skoro na celou délku tratě, zatímco na Kohútku se převýšení zdolává víceméně na posledních třech kilometrech. V sobotu byla silnice navíc mokrá, takže pro mnohé (a těch byla většina), kteří nejeli soupaží, to byla mj. i zkouška toho, jakou mají techniku a jestli se dokáží na „kolcích“ správně odrážet. V opačném případě totiž lyže nekompromisně ustřelují a tím takového závodníka ještě více vysilují. Nedělní závod byl „skluznější“, startovalo se z osady Račí u Horní Vltavice a stoupalo se údolím Teplé Vltavy přes Borová Lada a Kvildu až do cíle v Horské Kvildě. Počasí závodníkům přálo, a zatímco na Moravě se místy čerti ženili a hustě pršelo, zde bylo po celou cestu příjemné závodní počasí – ani horko, ani zima. Závod měří 23 km s přijatelným převýšením něco přes 300 metrů, takže větší část cesty i zadní část startovního pole absolvovala soupaží.

Závodů se tentokrát účastnila i mnohá velká lyžařská jména, která ve Velkých Karlovicích nebyla. Za jiné jmenujme alespoň bývalého reprezentanta Martina Jakše a muže z naší laufařské špičky – Jana Šraila, Fabiána Štočka a legendu Standu Řezáče. Nechyběl samozřejmě Václav Sedláček. Také v ženách posílila konkurenci (a jak se ukázalo nepřekonatelně) zejména s laufařka Klára Moravcová. Náš Sun sport team tentokráte reprezentovali kromě Michala Vanka pouze juniorky Kateřina Švancarová a Eva Kulhánková a junior Radek Crha. Doma zůstali jak oba veteráni, tak také žena ve žlutém trikotu – Tereza Tůmová. Ovšem slovo „pouze“ tady ale není vůbec na místě, protože děvčata si vedla jedním slovem skvěle. Ostatně posuďte sami – v týmové soutěži vede Sun sport team po čtyřech kolech s náskokem 40 bodů před druhým Silvini Madskus teamem, v mužích je Michal Vank druhý (!), no a v čele ženské kategorie, stejně jako té juniorské, stojí po šumavském víkendu Kateřina Švancarová. A protože nemůže nosit zaráz žlutý i fialový dres, tak ten druhý, určený pro vedoucí závodnici juniorské kategorie, do příštích závodů ponese celkově druhá juniorka Eva Kulhánková!

Ale popořadě: V sobotním závodě si to mezi sebou o první místa rozdali bývalí reprezentanti. Zvítězil Martin Jakš o půl minuty před Janem Šrailem, mezi nímž a čtvrtým Václavem Sedláčkem ovšem bylo jen pět vteřin. Pátý skončil Standa Řezáč a pouhých 50 vteřin za ním, na sedmém místě, naše týmová jednička, Michal Vank! V ženské kategorii neměla Klára Moravcová konkurenci, ovšem za ní se usadily pouze juniorky, a naše Kateřina skončila v mezinárodním česko-německém duelu konkurenci pátá. Mimo jiné před bývalou reprezentantkou a dnes laufařkou se zkušenostmi z Visma Ski Classics Andreou Klementovou. Výborný výsledek Kateřiny podtrhla dobře bodovaným 18 místem ještě Evka Kulhánková. 

V nedělním dnu tentokrát vyhrál velmi těsně Jan Šrail – mezi ním a třetím Václavem Sedláčkem bylo pouhých devět vteřin. Michal skončil na výborném osmém místě a pojistil si tak své celkové druhé místo v seriálu. V ženách opět suverénně vyhrála Klára Moravcová. Katka Švancarová skončila na šestém místě a hned za ní pak Evka Kulhánková. To ale v celkovém hodnocení žen. Mezi juniorkami obsadily první dvě místa! Úspěch týmu stvrdil Radek Crha osmým místem mezi juniory a jeho body rozhodly o tom, že i čtvrtý závod seriálu Sun sport team vyhrál. Doufejme, že na prvním místě zůstane i o příštím víkendovém klání v Jeseníkách 8. a 9. srpna.  

Václav Štěpánek